El julivert és una planta umbel•lífera de l'espècie Petroselinum sativum. El seu nom prové del llatí loliu viride 'jull verd' (DCVB).
Es conrea com a planta aromàtica però s'usa com a condiment, el més tradicional de la cuina mediterrània. S'utilitza fresc i trinxat, afegit a les sopes i guisats de carn o peix.
Ofereix un sabor agradable, lleugerament picant, però depèn de la varietat. El de fulles arrissades és més decoratiu però d'un gust menys intens.
Des de sempre, als establiments, el julivert no s’acostuma a vendre, sinó que s’obsequia als clients.
Valor nutricional: 55 calories per cada 100 grams
Propietats/beneficis
El julivert és una bona font de vitamines A i C, calci, ferro, fòsfor i potassi. Pres en petites dosis, estimula la gana i la digestió, i contribueix a eliminar les flatulències.
És un bon diürètic, sobretot en casos d'obesitat, malalties reumàtiques i cardíaques associades amb l'acumulació d'aigua al cos. Gràcies a l'apiol que conté, es pot usar per alleujar els dolors menstruals.
De forma externa, s'usa com a col·liri ocular per alleujar irritacions de l'ull, com a relaxant en infusions i per combatre l'halitosi.
Per treure’ns el gust d’all de la boca va bé mastegar-ne algunes fulles.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada