El seu nom científic és Allium cepa (ceba deriva del llatí cepa [DCVB]). És una de les plantes més conegudes i apreciades als països mediterranis i forma part de la família de les liliàcees.
Propietats/beneficis
La ceba és molt beneficiosa per la nostra salut. Té un contingut molt ampli en nutrients, glúcids i fibra, i les vitamines A, C, E, B1, B2 i PP.
Ajuda a controlar la diabetis i els nivells de lípids a la sang, a combatre malalties cardiovasculars (prevé els infarts), a reduir el colesterol dolent i augmentar-ne el bo, a regular la tensió arterial (efecte hipotensiu), especialment si es menja crua i en amanides.
El seu contingut en sals minerals i fòsfor és favorable al reforçament dels ossos, a l'elasticitat de les artèries i a facilitar el treball cerebral. Combat les anèmies i redueix els símptomes de debilitat i cansament.
És un bon depuratiu, un bon relaxant -ideal per a casos d’estrès i d'insomni-, un bon diürètic i un magnífic antibiòtic natural, molt usat en constipats. En casos d’asma, bronquitis, grip o afeccions de les vies respiratòries poden bullir-se cebes tallades en rodanxes en una mica d’aigua i prendre el caldo que s’obté amb una mica de mel. A més, una ceba partida en rodanxes i col•locada en un platet a la capçalera del llit facilita la respiració.
També és eficaç contra el restrenyiment i la falta de gana.
Es pot consumir de moltes maneres: sofregida, rostida, bullida, escalivada, crua, en conserva; en sopes, salses, guisats, truites i en una gran varietat de plats.
Valor nutricional: 42 calories per cada 100 grams.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada