Enciam


El nom d'enciam sembla derivar del llatí *incisamen 'conjunt de trossets, de coses tallades' (derivat de incidere 'tallar'), com ho confirma la forma genovesa antiga inçizamme (DCVB). L'enciam, però, és una planta de la família de les compostes, del gènere Lactuca, i especialment, la Lactuca Sativa.
Sabíeu que els perses, els grecs i els romans ja el coneixien? Aquests últims solien consumir-lo abans d'anar a dormir després d'un sopar abundant per poder així conciliar millor la son. Però sí en voleu menjar per sopar, us recomanaria que triéssiu varietats molt més digestives, com ara l’enciam fulla de roure, l’escarola o les endívies.  

Varietats

Existeixen moltes varietats d'enciam, però les que cultivem nosaltres són: 

Enciam llarg o romà: és el més tradicional de tots, petit i molt tendre. 

Enciam francès o trocadero: forma arrodonida, amb les vores llises i ondulades. De fulles mantegoses, llises i tendres, molt saborós i molt digestiu. Gràcies a la seva textura permet que combini amb molts plats. Et sorprendrà el seu bon gust. 

Valor nutricional: 18 calories per cada 100 grams.

Enciam meravella: de fulles ondulades, amb les vores arrissades i consistents. Fan un gran cabdell, arrodonit i dens. Molt saborós. És el que dóna més bon resultat.

Cabdell: de sabor més pronunciat i textura cruixent. Els cabdells es poden menjar crus en amanides o es poden cuinar com a verdura.  Els minerals dels cabdells enforteixen els ossos, les articulacions i les artèries. Les fulles més verdes dels cabdells són les que contenen més vitamines i minerals.


Valor energètic: baix. Són força rics en vitamines, com la C, A i E, i en àcid fòlic.



Enciam fulla de roure: s’anomena així perquè s’assembla molt a les fulles d’un Roure. Les fulles són de color vermellós i molt ondulades, de textura forta i un gust dolç. Dóna color a les amanides.  

Valor nutricional: 18 calories per cada 100 grams.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada