Ceba babosa


El seu nom científic és Allium cepa (ceba deriva del llatí cepa [DCVB]). És una de les plantes més conegudes i apreciades als països mediterranis i forma part de la família de les liliàcees. 
Hi ha molts tipus de cebes, alguns típics de certes zones geogràfiques (com la de Figueres), però la que nosaltres cultivem és la ceba babosa.

Propietats/beneficis
La ceba és molt beneficiosa per la nostra salut. Té un contingut molt ampli en nutrients, glúcids i fibra, i les vitamines A, C, E, B1, B2 i PP. 
Ajuda a controlar la diabetis i els nivells de lípids a la sang, a combatre malalties  cardiovasculars (prevé els infarts), a reduir el colesterol dolent i augmentar-ne el bo, a regular la tensió arterial (efecte hipotensiu), especialment si es menja crua i en amanides. 
El seu contingut en sals minerals i fòsfor és favorable al reforçament dels ossos, a l'elasticitat de les artèries i a facilitar el treball cerebral. Combat les anèmies i redueix els símptomes de debilitat i cansament.
És un bon depuratiu, un bon relaxant -ideal per a casos d’estrès i d'insomni-, un bon diürètic i un magnífic antibiòtic natural, molt usat en constipats. En casos d’asma, bronquitis, grip o afeccions de les vies respiratòries poden bullir-se cebes tallades en rodanxes en una mica d’aigua i prendre el caldo que s’obté amb una mica de mel. A més, una ceba partida en rodanxes i collocada en un platet a la capçalera del llit facilita la respiració.
També és eficaç contra el restrenyiment i la falta de gana. 

Es pot consumir de moltes maneres: sofregida, rostida, bullida, escalivada, crua, en conserva; en  sopes, salses, guisats, truites i en una gran varietat de plats. 

Valor nutricional: 42 calories per cada 100 grams.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada